logo  
SGD nieuwsbrief oktober 2013
Uitschrijven - webversie
Periodieke nieuwsbrief
De Stichting Geborgde Dierenarts (SGD) informeert vier keer per jaar via een digitale nieuwsbrief alle deelnemers aan het kwaliteitssysteem geborgde dierenarts over de gang van zaken. U ontvangt deze nieuwsbrief automatisch, omdat u ingeschreven staat in één van de registers. Afmelden voor deze nieuwsbrief kan hier.
 
Benchmark voorschrijfgedrag dierenartsen

In het 4e Signaleringsrapport van juni 2013  geeft de SDa aan dat het belangrijk is dat er naast het benchmarken van het gebruik van antibiotica door veehouders in de verschillende diersectoren, ook spoedig een benchmarksystematiek voor het voorschrijfgedrag van dierenartsen wordt geïmplementeerd. Afgesproken is dat de SGD op basis van een door de SDa vastgestelde rekenmethodiek en normering deze benchmark zal invoeren. Het ligt daarbij voor de hand dat de bij de SGD betrokken certificerende instantie(s) in opdracht van de SGD de benchmark uiteindelijk zullen uitvoeren en de resultaten gaan communiceren met de deelnemende dierenartsen. 

Het bestuur van de SGD heeft haar vier Colleges van Belanghebbenden - rundvee, pluimvee, varkens en vleeskalveren- gevraagd met een voorstel te komen voor een sanctiekader voor dierenartsen die boven het actieniveau van de SDa uitkomen. De Colleges stellen voor om de verantwoordelijkheden als volgt te verdelen. De SGD stelt op advies van de Colleges van Belanghebbenden een sanctiekader vast. Dit houdt in dat per sector termijnen worden vastgesteld waarbinnen een dierenarts moet verbeteren. Wanneer een dierenarts niet binnen de gestelde termijn beneden het actieniveau komt, kan dat in het uiterste geval leiden tot schorsing uit het register. Binnen dit sanctiekader zal de SGD naar verwachting per sector een Commissie van Deskundigen inrichten die, wanneer de dierenarts zich beroept op overmacht, inhoudelijk kan beoordelen of het voorschrijven van de dierenarts verwijtbaar is en tot schorsing zou moeten leiden. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) is in deze constructie één van de partijen binnen het College van Belanghebbenden en levert input voor het advies aan het bestuur van de SGD.

 
Wijzigingen regelingen Geborgde Dierenartsen

Het SGD bestuur heeft besloten vanaf nu eventuele wijzigingen in de documenten met betrekking tot de Regeling Geborgde Dierenarts halfjaarlijks door te voeren, nl. per 1 januari en 1 juli.

 
Hieronder vindt u informatie specifiek gerelateerd aan de afzonderlijke regelingen:
 
Geborgde rundveedierenarts
Rundveedierenarts
 
Extra controles

Het SGD bestuur heeft besloten om een aantal extra gerichte controles uit te voeren bij Geborgde Rundveedierenartsen. Dit besluit is mede gebaseerd op signalen die de SGD heeft ontvangen. De extra controles hebben als doel om te controleren of de voorschriften van de Geborgde Rundveedierenarts worden nagevolgd, zoals het afleveren van diergeneesmiddelen aan de veehouder waarmee de Geborgde Rundveedierenarts een 1-op-1 relatie heeft.

Naar aanleiding van veel gestelde vragen door dierenartsen heeft de SGD een aantal Q&A’s opgesteld. De onderwerpen van de Q&A’s zijn o.a. voorbereiding audit, digitaal vastleggen 1-op-1, vragen over wijzigingen in de bilaterale overeenkomst en benodigde acties bij veranderingen van de 1-op-1 overeenkomst. De antwoorden zijn te vinden op de website van de SGD.

 
Geborgde varkensdierenarts
Varkensdierenarts
 
Informatie over de audits

Tot en met 15 juni 2013 heeft de certificerende instelling Verin 124 fysieke audits uitgevoerd op de dierenartspraktijken. Aansluitend op de audit voert Verin de beoordeling uit op basis van de bevindingen die tijdens de audit zijn vastgesteld. Er zijn 42 varkensdierenartsen gecertificeerd als Geborgde Varkensdierenarts. Er is één dierenarts geschorst n.a.v. zijn de audit.

Er zijn 81 varkensdierenartsen die in het certificeringsproces zitten. Dat houdt in dat zij nog één of meerdere tekortkomingen dienen op te lossen die zijn gevonden tijdens de audit. De meest gevonden tekortkomingen zijn:

  • Ontbrekende leveringen in InfoVarken en/of DGBase, geen inzage in DGBase ten tijde van de audit, omdat de dierenarts geen inloggegevens heeft of onjuist geregistreerde hoeveelheden;
  • Het niet registreren van diergeneesmiddelen binnen 14 dagen na afgifte;
  • Ontbrekende bedrijfsgezondheidsplannen en/of bedrijfsbehandelplannen op de praktijk;
  • Het ontbreken van de naam en/of handtekening van de veehouder en/of de dierenarts op bedrijfsgezondheidsplannen en/of bedrijfsbehandelplannen;
  • Het ontbreken van de gehouden diercategorieën op de bedrijfsgezondheidsplannen;
  • Het ontbreken van de veterinaire handelingen die de veehouder zelf uitvoert op de bedrijfsgezondheidsplannen;
  • Het ontbreken van de naam van de dierenarts en het woord “dierenarts” op de etiketten.
Geborgde pluimveedierenarts
Pluimveedierenarts
 

Alle benodigde documenten voor de regeling Geborgde Pluimveedierenarts (GPD) zijn gereed en goedgekeurd door het bestuur van SGD. IKB-gecertificeerde dierenartsen ontvangen in oktober een meer gedetailleerde brief namens SGD en IKB, waarin wordt ingegaan op de overgang naar de Geborgde Pluimveedierenarts.

Afgesproken is dat per 1 januari 2014 de regeling Geborgde Pluimveedierenarts van start gaat. De IKB-certificatie komt per deze zelfde datum te vervallen. Uiteraard kunt u zich al voor die tijd aanmelden bij de Certificerende Instelling (CI), zodat de overgang soepel kan verlopen. Op dit moment vinden de laatste onderhandelingen plaats met betrekking tot de keuze voor een CI. Zodra dit bekend is, kunnen we u ook nader informeren over de kosten voor de regeling Geborgde Pluimveedierenarts.

 
Geborgde vleeskalfdierenarts
Vleeskalverdierenarts
 

In de zomer zijn alle op dit moment IKB-gecertificeerde vleeskalverdierenartsen door SGD per brief geïnformeerd over de overgang van IKB naar de regeling Geborgde Vleeskalverdierenarts (GKD). Tevens heeft IKB een brief van gelijke strekking verstuurd aan vleeskalverhouders en IKB-dierenartsen. SKV kan vanaf 1 augustus jl. al nieuwe 1-op-1 overeenkomsten accepteren tijdens IKB-controles op bedrijven.

Alle benodigde documenten voor de regeling Geborgde Vleeskalverdierenarts (GKD) zijn gereed en goedgekeurd door het bestuur van SGD. De documenten zijn inmiddels gepubliceerd op de website www.geborgdedierenarts.nl. U kunt zich aanmelden voor het register Geborgde Vleeskalverdierenarts via de certificerende instantie VERIN.

De 1-op-1 overeenkomsten tussen dierenarts en kalverhouder moeten zowel in het kader van de regeling Geborgde Vleeskalverdierenarts als vanwege de aanstaande UDD-maatregel centraal geregistreerd worden. Medio november 2013 heeft u de mogelijkheid om via Infokalf de 1-op-1 overeenkomsten digitaal op de slaan in een centrale database. De overeenkomsten kunt u vanaf dan via Infokalf online opmaken en beheren in geval van wijzigingen.

Indien u per direct de overeenkomsten wilt opmaken dan kunt u het pdf document 1-op-1 relatie gebruiken zoals het op de website van de SGD te vinden is. Het pdf document 1-op-1 relatie dient u te printen, handmatig in te vullen en te voorzien van een natte handtekening van dierenarts en kalverhouder/kalvereigenaar. In dat geval is het advies, om in verband met toekomstige centrale digitale opslag van de overeenkomst veehouder-geborgde vleeskalverdierenarts in Infokalf, de getekende overeenkomsten als pdf document in uw praktijkadministratie op te slaan. U kunt deze overeenkomsten dan vanaf de openstelling van Infokalf medio november uploaden naar de centrale database.

De regeling gaat per 1 januari 2014 van start. Aanmelden kan al eerder, zonder extra kosten voor het jaar 2013. Na aanmelden worden alle dierenartsen die nu IKB-gecertificeerd zijn direct opgenomen in het register Geborgde Vleeskalverdierenarts. Uiterlijk 3 maanden na aanmelden zal de CI de audit uitvoeren op de praktijk voor behoud in het register. In de tussentijd bent u dus geborgd en hebt u de tijd om de oude IKB-contracten te vervangen door de 1-op-1 overeenkomst van de Geborgde Vleeskalverdierenarts. VERIN accepteert in de eerste 3 maanden het IKB-contract ook als 1-op-1 overeenkomst, na de 3 maanden dienen deze te zijn omgezet.

In aanvulling op de nieuwsbrief 2e kwartaal mei 2013, betreffende verplichte nascholing voor de Geborgde Vleeskalverdierenarts kunnen wij u melden dat er voor het najaar 2013 geen verplichte nascholing wordt georganiseerd. Het CvB Vleeskalveren buigt zich nog over te organiseren nascholing later dit jaar of begin 2014.

SGD houdt u op de hoogte van verdere ontwikkelingen via nieuwsbrieven en de website.