logo  
Extra SGD nieuwsbrief Geborgde Rundveedierenarts mei 2014
Uitschrijven - webversie
 
Geborgde rundveedierenarts
Rundveedierenarts


De Veterinaire Benchmarkindicator in InfoRund

Inleiding

Onlangs heeft de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) de Veterinaire Benchmarkindicator (VBI) vastgesteld en de resultaten gepresenteerd van de eerste analyses van het voorschrijfpatroon van antibiotica van dierenartsen over 2012(1). De VBI stelt dierenartsen in staat het eigen voorschrijfpatroon van antibiotica te spiegelen aan dat van collega’s. Doel daarvan is om tot een verdere reductie van het antibioticumgebruik te komen.

Uw Veterinaire Benchmarkindicator in InfoRund

De SDa rapporteert over het voorschrijfpatroon van de totale veterinaire beroepsgroep. Berekeningen van individuele dierenartsen worden niet door de SDa uitgevoerd. De SDa heeft de Stichting Geborgde Dierenarts (SGD) verzocht om de berekeningen van de benchmarkindicator voor individuele dierenartsen op te nemen in de bestaande kwaliteitssystemen voor dierenartsen. Als eerste is voor de rundveesector de SDa-berekening ingebouwd in InfoRund, die deelnemers aan de Geborgde Rundveedierenarts inzicht geeft in hun eigen positie binnen de benchmark. De andere sectoren volgen hierna.

Uw VBI wordt bepaald aan de hand van de dierdagdoseringen van alle rundveebedrijven waarmee u een 1-op-1-relatie heeft. Daarvoor worden de dierdagdoseringen uit MediRund gebruikt. Vergelijkbaar met de diersectoren vindt een indeling van de dierenarts plaats, waarbij de dierenarts afhankelijk van de VBI met zijn voorschrijfpatroon in het actie-, signalerings- of streefgebied terechtkomt (visueel: in een rood, oranje of groen gebied).

Het basisprincipe van de berekening van de VBI is als volgt. Eerst wordt voor de dierenarts voor al zijn rundveehouders, per rundveebedrijf een ratio berekend: dat is de uitkomst van de dierdagdosering per rundveebedrijf gedeeld door de actiewaarde van de SDa voor dat bedrijfstype. Als een ratio hoger dan 1 is, ligt het antibioticumgebruik boven de actiewaarde van dit bedrijfstype. Op basis van de ratio’s van alle bedrijven van de dierenarts wordt vervolgens via een rekenmethode de kans bepaald dat een bedrijf van deze dierenarts een antibioticumgebruik heeft in het actiegebied.

Globaal genomen komt een dierenarts in het actiegebied (rood) als ten minste 1 op de 3 rundveebedrijven waarmee hij een 1-op-1-relatie heeft, boven de actiewaarde scoort. Als ten hoogste 1 op de 10 van zijn rundveebedrijven boven de actiewaarde scoort, is het voorschrijfpatroon van de dierenarts laag en komt hij daarmee in het streefgebied (groen). Daartussen ligt het signaleringsgebied (oranje).

Afhankelijk van de hoogte van de VBI zal de Stichting Geborgde Dierenarts een verbetertraject koppelen aan de benchmark. Met name dierenartsen die in het actiegebied vallen zullen dan aan de slag moeten om samen met de rundveehouders die in het voor het veehouderijbedrijf specifieke actiegebied liggen, verbeteringen te realiseren. In de loop van dit jaar moet duidelijk worden hoe dit verbetertraject er uit komt te zien. Het verbetertraject wordt opgesteld door het College van Belanghebbenden (CvB) Geborgde Rundveedierenarts, waar ook de noodzakelijke afstemming met de veehouderijsectoren plaatsvindt. De dierenarts kan uitsluitend worden aangesproken op hetgeen zijn verantwoordelijkheid is en binnen zijn mogelijkheden ligt. Op dit moment wordt u geadviseerd zelf met uw veehouders verder te zoeken naar oorzaken en verbetermogelijkheden als uw VBI daar aanleiding toe geeft.

Op korte termijn ontvangt u nadere informatie van de Certificerende Instelling VERIN met uitleg over waar u de informatie over uw VBI precies in InfoRund kunt vinden.


[1] Het betreft het SDa-rapport: ‘De “Veterinaire Benchmarkindicator”: naar een transparant en verantwoord voorschrijfpatroon van antibiotica in de veterinaire praktijk’, maart 2014. In juni 2014 wordt het SDa-rapport met de cijfers over 2013 verwacht.