logo  
Extra SGD nieuwsbrief Geborgde Rundveedierenarts 26 maart 2015
Uitschrijven - webversie
Geborgde rundveedierenarts
Rundveedierenarts

Procesbegeleiders Intercollegiale toetsing BGP’s gezocht

Zoals in de SGD-nieuwsbrief van december jl. en tijdens de door de SGD georganiseerde informatiebijeenkomsten is aangekondigd, dienen alle Geborgde Rundveedierenartsen in 2015 deel te nemen aan een intercollegiaal overleg gericht op het opstellen van bedrijfsgezondheidsplannen (BGP’s). De faculteit Diergeneeskunde (fD) voert in opdracht van de SGD deze inhoudelijke borging uit.

Intercollegiaal overleg, dat onder leiding van een procesbegeleider wordt gevoerd, heeft als belangrijkste doel kennis te vergroten door van elkaar te leren. Als dit georganiseerd kan worden in bestaande groepen zal dit proces nog gemakkelijker verlopen. Wordt het intercollegiaal overleg gebruikt om met elkaar een beoordeling te geven dan snijdt het mes aan twee kanten, namelijk kennisvergroting in combinatie met een beoordeling. De procesbegeleider is uiteindelijk degene die de doorslag geeft bij de beoordeling.

Op dit moment staat voor deze functie van procesbegeleider een aantal vacatures open. Voor de opstart nu wordt gedacht aan 20-25 procesbegeleiders. Op basis van de ervaringen zullen mogelijk meer procesbegeleiders kunnen worden ingezet. Hier vindt u daarover nadere informatie evenals informatie over de Inhoud Training Begeleiding van IOD-BGP. Als u belangstelling heeft kunt u zich via dit formulier aanmelden bij de faculteit.

Nadat de procesbegeleiders opgeleid en beschikbaar zijn kunnen de intercollegiale overleggroepen daadwerkelijk starten. In mei zullen naar verwachting alle Geborgde Rundveedierenartsen via de SGD-nieuwsbrief geïnformeerd worden over de procedure voor aanmelding voor deelname aan de intercollegiale toetsing.

Het College van Belanghebbenden borgt via deze intercollegiale toetsing de kwaliteit van BGP’s. Naast de inhoud van een BGP wordt tijdens het intercollegiaal overleg aandacht besteed aan het overbrengen en evalueren van de adviezen aan de veehouder.

Bij de organisatie van de overleggroepen wordt zo veel mogelijk aangesloten bij (regionaal) bestaande structuren/overleggroepen, zodat effectief en efficiënt kan worden gewerkt. Het intercollegiaal overleg bestaat in opzet uit een bijeenkomst van één dagdeel in groepen van bij voorkeur 10 (maar ten minste 6) Geborgde Rundveedierenartsen en afkomstig van ten minste twee praktijken. Van elke deelnemer wordt door VERIN willekeurig een UBN aangewezen waarvan een BGP moet worden opgestuurd. De procesbegeleider stuurt de verzamelde BGP’s geanonimiseerd door naar de deelnemers ter voorbereiding van het intercollegiaal overleg. De toelichting op en onderbouwing van dat BGP tijdens het overleg vormen de basis voor de beoordeling. De fD ontvangt vervolgens de beoordeling van de procesbegeleider en de BGP’s op basis waarvan de beoordeling is gegeven, beoordeelt deze en borgt zodoende het hele proces. VERIN krijgt vervolgens van de fD de resultaten. Daarnaast ziet VERIN toe op de deelname en de opvolging bij onvoldoende beoordeling.