logo  
Extra SGD nieuwsbrief Geborgde Varkensdierenarts juli 2015
Uitschrijven - webversie
 
Geborgde varkensdierenarts
Varkensdierenarts
 

De Veterinaire Benchmarkindicator (VBI) voor Geborgde Varkensdierenartsen

 

Inleiding

In 2014 heeft de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) de Veterinaire Benchmarkindicator (VBI) vastgesteld en de resultaten gepresenteerd van de eerste analyses van het voorschrijfpatroon van antibiotica van dierenartsen. De VBI stelt dierenartsen in staat het eigen voorschrijfpatroon van antibiotica te spiegelen aan dat van collega’s. Doel daarvan is om tot een verdere reductie van het antibioticumgebruik te komen. De SDa heeft de SGD verzocht om de berekening en de ontsluiting van de VBI te organiseren. Hieronder informeren wij u over  de wijze waarop hier invulling aan is gegeven.

Hoe wordt de VBI berekend?

De SDa berekent ieder kwartaal aan de hand van de geregistreerde leveringen in InfoVarken en DGBase en de geregistreerde 1-op-1 relaties in InfoVarken uw VBI. Vergelijkbaar met de benchmark voor varkenshouders vindt een indeling van de dierenarts plaats, waarbij de dierenarts afhankelijk van de VBI met zijn voorschrijfpatroon in het actie-, signalerings- of streefgebied terechtkomt (visueel: in een rood, oranje of groen gebied).

Globaal genomen komt een dierenarts in het actiegebied (rood) als ten minste 1 op de 3 varkensbedrijven waarmee hij een 1-op-1-relatie heeft, boven de actiewaarde scoort. Als ten hoogste 1 op de 10 van zijn varkensbedrijven boven de actiewaarde scoort, is het voorschrijfpatroon van de dierenarts laag en komt hij daarmee in het streefgebied (groen). Daartussen ligt het signaleringsgebied (oranje). Indien er slechts 1 één-op-één relatie is kan er geen spreiding uitgerekend worden, waardoor uit de berekening een VBI van 0,000 komt. Dit is geen terechte waarde. Conform de methodiek van de SDa zal in dit geval de benchmarkwaarde van de veehouder als uitgangspunt aangehouden worden. Meer informatie over de berekenmethode kunt u vinden op de website van de SDa.

Hoe vind ik mijn VBI?

De VBI wordt zowel via InfoVarken als via Varkenspost.nl ontsloten. Door in te loggen in één van beide databanken kunt u uw VBI inzien. Tevens kunt u dan de onderliggende Dierdagdoseringen van de varkenshouders waarmee u een 1-op-1 relatie heeft en die deelnemen aan het betreffende IKB-systeem inzien.

Wat is het verbetertraject bij een VBI in het actiegebied?

De SGD heeft een verbetertraject aan de VBI gekoppeld voor dierenartsen die in het (rode) actiegebied vallen. In dat geval hebben dierenartsen vanaf 1 januari 2016 een inspanningsverplichting om de VBI te verlagen door met hun veehouders acties te ondernemen. Dit verbetertraject is opgesteld door de SGD op advies van het College van Belanghebbenden (CvB) Geborgde Varkensdierenarts, waarover ook de noodzakelijke afstemming met de veehouderijsectoren heeft plaatsgevonden. De dierenarts kan uiteraard alleen aangesproken worden op hetgeen waarvoor hij verantwoordelijk is. Vanaf het 1e kwartaal in 2016 zullen Geborgde Varkensdierenartsen door VERIN worden aangeschreven.

Op dit moment wordt u geadviseerd zelf met uw veehouders verder te zoeken naar oorzaken en verbetermogelijkheden als uw VBI daar aanleiding toe geeft. Meer informatie over het verbetertraject
vindt u hier.