logo  
SGD nieuwsbrief Q4-2017  
Uitschrijven - webversie  

De SGD-Nieuwsbrief informeert over de ontwikkeling van de regelingen van de SGD. De inhoud van de regelingen wordt opgesteld door de Colleges van Belanghebbenden en wordt getoetst en goedgekeurd door het SGD-bestuur.

Heeft u opmerkingen of vragen, neem dan contact op met uw vertegenwoordigers in het College van Belanghebbenden. U vindt de samenstelling van deze colleges op de website van de SGD. U kunt uw vragen of opmerkingen ook richten aan het secretariaat via info@geborgdedierenarts.nl.

Deze Nieuwsbrief verschijnt 4 keer per jaar. Alle geborgde dierenartsen ontvangen deze nieuwsbrief automatisch. Anderen ontvangen de SGD-Nieuwsbrief omdat ze zich hiervoor hebben opgegeven.

 
   

Vergaderdata Colleges van Belanghebbenden en SGD-bestuur 1e cyclus 2018

 

College van Belanghebbende Geborgde Varkensdierenarts

 15 maart

College van Belanghebbende Geborgde Vleeskalverdierenarts

 20 maart

College van Belanghebbende Geborgde Rundveedierenarts

 26 maart

College van Belanghebbende Geborgde Pluimveedierenarts

 5 april

Bestuur SGD

 20 april
 
 
   


Personele wijzigingen

Aftreden  Arjan Stegeman als voorzitter  bestuur Stichting Geborgde Dierenarts

 

Na ruim 6 jaar het voorzitterschap van het SGD-bestuur te hebben vervuld, treedt Arjan Stegeman volgens rooster af als voorzitter en bestuurslid van de SGD. Er is inmiddels een voordrachtscommissie ingesteld bestaande uit afgevaardigden van dierenartsen die zitting hebben in de Colleges van Belanghebbenden om op basis van een profielschets een voordracht op te stellen voor zijn opvolger. Onderdeel van deze profielschets is dat de voorzitter van de SGD in ieder geval een dierenarts is.

Arjan is vanaf de start bij de SGD betrokken en het SGD-bestuur en Colleges van Belanghebbenden willen hem bedanken voor zijn inzet om samen met belanghebbende partijen het stelsel van de geborgde dierenarts tot een onafhankelijk kwaliteitsborgingssysteem te ontwikkelen.

 
   

Aftreden Alfred van Lenthe als voorzitter College van Belanghebbenden Geborgde Varkensdierenarts

 

Alfred van Lenthe, voorzitter van het College van Belanghebbenden Geborgde Varkensdierenarts heeft te kennen gegeven dat een nieuwe baan én het lidmaatschap van het Dagelijks Bestuur van het Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) hem noodzaken om zijn taak als onafhankelijk voorzitter van het College van Belanghebbenden neer te leggen. Ook Alfred is vanaf de start  betrokken bij de SGD en de leden van het CvB hebben hem bedankt voor zijn constructieve en gedegen voorzitterschap en wensen hem veel succes in zijn nieuwe functies. De leden van het CvB beraden zich op de voordracht van een nieuwe onafhankelijke voorzitter.

 
   

Statutenwijziging SGD  en deelname van beroepsgroep dierenartsen via SGD aan SDa

 

In de vorige SGD-Nieuwsbrief is de achtergrond van de voorgenomen statutenwijziging van de SGD geschetst, is aangegeven wat de aanpassingen betreffen en welke procedure doorlopen is. Inmiddels is de akte van statutenwijziging gepasseerd en zijn de statuten definitief. Hier treft u de tekst van de statuten van de SGD per 12 december 2017.

In de vorige SGD-Nieuwsbrief is ook aangegeven dat de statutenwijziging voorziet in het overnemen van de verantwoordelijkheid voor deelname van de representatieve organisaties van dierenartsen in de SDa en de financiële afdracht aan de SDa. Over de wijze waarop hier uitvoering aan zal worden gegeven zal het SGD-bestuur begin 2018 in overleg treden met bestuur van KNMvD en CPD.

 
   

Draag bij aan bouwstenen voor het toekomstige antibioticabeleid in de veehouderij!

 

In de vorige SGD-Nieuwsbrief is aangegeven dat de verschillende Colleges van Belanghebbenden van de SGD en het SGD bestuur zich achter het doel van het onderzoek naar de Kritische Succesfactoren die van invloed zijn op het antibiotica-voorschrijfgedrag voor landbouwhuisdieren. Er is beschreven onder welke voorwaarden verzamelingen van data gebruikt mogen worden. De belangrijkste is dat de data dienen te zijn geanonimiseerd en versleuteld en op geen enkele manier meer te herleiden  naar een natuurlijke persoon of organisatie.

Vanuit het belang dat de SGD hecht aan het doel van het onderzoek wordt hieronder -bij uitzondering op de regel-  op verzoek van de faculteit Diergeneeskunde en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit  een oproep aan dierenartsen  tot het invullen van een vragenlijst over de mening over het antibioticagebruik in de veehouderij geplaatst.

“Een scala aan maatregelen en initiatieven heeft het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij in de afgelopen jaren aanzienlijk verminderd. Een restrictief gebruik van antibiotica kan echter op gespannen voet staan met diergezondheid, dierenwelzijn en productiviteit. Daarnaast zijn er duidelijke verschillen in antibioticagebruik tussen bedrijven, maar ook in voorschrijfgedrag tussen dierenartsen. Voor een onderbouwd toekomstig antibioticabeleid is het belangrijk om hier meer inzicht in te krijgen. In opdracht van het ministerie van LNV zijn in de verschillende diersectoren (varken, pluimvee en vleeskalveren) inmiddels onderzoeken uitgevoerd om kritische succesfactoren (KSF) voor een laag antibioticagebruik te achterhalen. Het doel is om praktische handvatten te bieden om het antibioticumgebruik in zijn totaliteit te verminderen.

Dierenartsen spelen een belangrijke rol bij de reductie van antibioticagebruik op veehouderijbedrijven. Daarom heeft het ministerie van LNV de faculteit Diergeneeskunde gevraagd ook een KSF-onderzoek bij dierenartsen uit te voeren. Belangrijk doel van dit onderzoek is het in kaart brengen van de invloed en handelingsperspectieven die dierenartsen hebben bij het verantwoord antibioticagebruik in de veehouderij. Voor dit doel worden opvattingen van dierenartsen over het antibioticagebruik in de veehouderij verzameld door middel van een vragenlijst.

Dit is uw kans om uw mening te laten horen rondom het thema antibioticagebruik in de veehouderij en aan te geven welke positie dierenartsen hierbij in (kunnen) nemen. 

Meer informatie over het onderzoek en de link naar de vragenlijst vindt u hier:  www.uu.nl/ksf-dierenartsen .“

 
   
   
Geborgde Rundveedierenarts  
Rundveedierenarts  
   

Nieuwe afgevaardigde van LTO Vakgroep Vleesveehouderij in het College van Belanghebbenden Geborgde Rundveedierenarts

 
Silvia de Rouw is toegetreden als lid van het CvB vanuit de LTO Vakgroep Vleesveehouderij. Zij volgt in deze functie Jos Bolk op.  


Aandacht voor nieuw onderdeel in Periodiek Bedrijfs Bezoek-protocol

 

In een vorige SGD-Nieuwsbrief bent u geattendeerd op enkele aanpassingen in het Periodiek Bedrijfs Bezoek-protocol die gemaakt zijn naar aanleiding van opmerkingen van dierenartsen naar aanleiding van de bijwoningen van het PBB en de PBB-scholing en toets. Het PBB is een belangrijk instrument in de veterinaire borging om te zorgen dat zuivelverwerkers uitsluitend melk van gezonde dieren ontvangen en verwerken (Verordening EG Nr. 853/2004). In een eerste terugkoppeling over de bijwoningen in 2017 die Qlip uitvoert in opdracht van de SGD, is door Qlip geadviseerd om één van de nieuwe onderdelen van het PBB-protocol nog een keer extra onder de aandacht te brengen bij de geborgde rundveedierenartsen. Dit betreft het punt dat de dierenarts na afronding van het PBB de veehouder er expliciet op dient te wijzen dat attentiedieren in de dierziekteadministratie en de ‘administratie uit te houden melk’ dienen te worden opgenomen, en dat van deze dieren de melk niet geleverd mag worden. In de volgende SGD Nieuwsbrief zult u worden geïnformeerd over het resultaat van de bijwoningen van het PBB in 2017.

 


IBR en BVD: verplichte deelname aan voorlichtingsbijeenkomsten begin 2018!

 

De Stuurgroep Voorbereiding Collectieve Bestrijding IBR en BVD heeft zeer recent besloten per 1 april 2018 te starten met de aanpak van IBR en BVD. Dit geeft een verplichting aan melkveehouders. Ook heeft het consequenties voor de IBR- en BVD-programma’s. Het is belangrijk dat dierenartsen veehouders van de juiste adviezen kunnen blijven voorzien.
De Stuurgroep heeft daarom besloten om voorlichtingsbijeenkomsten speciaal voor dierenartsen te organiseren.
Deze bijeenkomsten gaan niet over de veterinair-inhoudelijke kennis over IBR en BVD (deze wordt bekend verondersteld en hiervoor zijn kennisdocumenten ontwikkeld), maar vooral over:
- het waarom en het hoe van een collectieve aanpak;
- de onderbouwing van de keuzes in de aanpak;
- hoe de veehouder te faciliteren om aan de verplichtingen te voldoen. 
Een belangrijk deel van de bijeenkomst wordt ingeruimd voor het stellen van vragen.

Het bijwonen van deze voorlichtingsbijeenkomst is op verzoek van de partijen die deelnemen aan het CvB Geborgde Rundveedierenarts door de SGD verplicht gesteld.
De geborgde rundveedierenartsen zullen ook van Kiwa VERIN bericht ontvangen over deze verplichting. Het aanbod van voorlichtingsbijeenkomsten wordt bekend gemaakt door de Stuurgroep IBR en BVD via de link:  http://www.ibrbvd.nl/landelijke-aanpak/dierenarts/.
Dierenartsen kunnen kosteloos deelnemen aan deze bijeenkomsten.

Zorg dat u als geborgde rundvee-dierenarts één van deze bijeenkomsten niet mist. Dit voorkomt dat u later  moet deelnemen aan door of namens de SGD aangeboden bijeenkomsten waar dan kosten voor in rekening worden gebracht.

 
   
Best Practice gebruik diergeneesmiddelen volgens cascade en off label gebruik Melkveebedrijf  

Het College van Belanghebbenden concludeert op basis van tekortkomingen bij enkele dierenartsen in het handelen bij en de registratie van off label use en op basis van het belang van dit punt voor de voedselveiligheid, dat het zinvol is om een best practice hierover te verzenden bij deze SGD- Nieuwsbrief. Via deze link komt u bij de best practice die de KNMvD hierover heeft opgesteld (Best Practice Melkveebedrijf regelgeving 2017 – deel 4). Deze is gebaseerd op de interpretatie van de regelgeving. Het is geen officiële actuele beroepsnorm, maar een voorbeeld van hoe er in de praktijk invulling kan worden gegeven aan de wet- en regelgeving.

 

 
Geborgde Varkensdierenarts  
Varkensdierenarts  
   

Attendering verplichte nascholing aangifteplichtige varkensziekten vóór 1-1-2018

 

Vanuit het College van Belanghebbenden Geborgde Varkensdierenarts komt het verzoek om geborgde varkensdierenartsen die in het kader van de regeling Geborgde Varkensdierenarts verplicht zijn voor 1-1-2018 nascholing over aangifteplichtige varkensziekten te volgen, nogmaals hierop te attenderen. De geborgde varkensdierenartsen hebben van de certificerende instelling Kiwa VERIN een mail ontvangen waar in staat dat nascholingsaanbieder iDiaLearn de nascholing verzorgt. Geborgde Varkensdierenartsen die de scholing nog moeten volgen hebben half december 2017 van IDiaLearn een herinneringsmail ontvangen.

 
   

Aanpassing beoordelingsprotocol n.a.v. mededingingstoets

 

Het beoordelingsprotocol van de regeling van de geborgde varkensdierenarts is aangepast op basis van de mededingingswetgeving en recente rechtspraak in de zaak Agib. In het protocol staat nu duidelijker opgenomen dat alleen van de 1-op-1 dierenarts en van de vervangende dierenarts kan worden vereist dat deze geborgd zijn. Dit kan niet worden vereist van de dierenarts in geval van spoedeisende hulp, in geval van inzet van een dierenarts met specifieke kundigheid, expertise of ervaring en in geval van georganiseerde bestrijding van aangifteplichtige dierziekten. Dit heeft geleid tot aanpassingen van voorschrift GDA.104 en GDR.107.
 

 
   
Geborgde Pluimveedierenarts  
Pluimveedierenarts  
   

Aanpassing beoordelingsprotocol n.a.v. mededingingstoets

 

Het beoordelingsprotocol van de regeling van de geborgde pluimveedierenarts is aangepast op basis van de mededingingswetgeving. In het protocol staat nu duidelijker opgenomen dat alleen van de
1-op-1 dierenarts en van de vervangende dierenarts kan worden vereist dat deze geborgd zijn. Dit kan niet worden vereist van de dierenarts in geval van spoedeisende hulp, ingeval van inzet van een dierenarts met specifieke kundigheid, expertise en ervaring en ingeval van georganiseerde bestrijding van aangifteplichtige dierziekten. Dit heeft geleid tot aanpassingen van voorschrift A02 (link invoegen)


 

 
Geborgde Vleeskalverdierenarts  
Vleeskalverdierenarts  
   

Nieuwe afgevaardigde van KNMvD in College van Belanghebbenden Geborgde Vleeskalverdierenarts

 

Eric van der Velden treedt toe als lid van het CvB Geborgde Vleeskalverdierenarts als afgevaardigde van de KNMvD. Hij is in deze functie opvolger van Peter Theeuwes.

 
   
Actualisatie beoordelingsprotocol Geborgde Vleeskalverdierenarts  
Het CvB Geborgde Vleeskalverdierenarts heeft het beoordelingsprotocol geactualiseerd. Het betreft het aanpassen van ‘IKB Vleeskalveren Blank en Rose’ naar ‘Kwaliteitsregeling Vitaal Kalf’. Daarnaast zijn aanpassingen gemaakt n.a.v. de toets op de mededingingswetgeving. In dit protocol staat nu verwerkt dat alleen van de 1-op-1 dierenarts en van de vervangende dierenarts mag worden vereist dat deze geborgd is. Daarnaast zijn er enkele verduidelijkingen toegepast naar aanleiding van de gewijzigde UDD-wetgeving per 1 januari 2017, en is verwerkt dat het BBP gebaseerd dient te zijn op het meest recente formularium op het moment van opstellen van dat BBP. Het is niet meer vereist dat het BBP binnen 6 maanden na een wijziging van het formularium is aangepast. Het beoordelingsprotocol met de aangegeven wijzigingen vindt u hier  
   

Hygiëne-code erfbetreders vleeskalverhouderij

 

De Stichting Branche-organisatie Kalversector (SBK) heeft een hygiëne-code voor erfbetreders uitgebracht. Op verzoek van het College van Belanghebbenden Geborgde Vleeskalverdierenarts wordt een link naar de website die hierover informeert opgenomen in de SGD Nieuwsbrief: https://www.kalversector.nl/hygienecode-erfbetreders/

 


Attendering verplichte nascholing/intercollegiaal overleg Bedrijfsgezondheidsplan vóór 1-1-2018

 

De SGD heeft bericht ontvangen dat nog niet iedere geborgde vleeskalverdierenarts heeft deelgenomen of zich heeft opgegeven voor nascholing/intercollegiaal overleg over het Bedrijfsgezondheidsplan. Deze nascholing wordt aangeboden door de Vakgroep Geneeskunde Vleeskalveren van de KNMvD en door het CPD. Alle geborgde vleeskalverdierenartsen hebben van Kiwa VERIN hier informatie over ontvangen. De getrainde procesbegeleiders die zelf geborgde Vleeskalverdierenarts zijn hebben door hun voorbereiding op de procesbegeleiding, reeds voldaan aan hun verplichting en hoeven dus niet deel te nemen.